İhtiyaç bölgelerde insani durumu ortaya çıkarmak desteklemek için yıllık basın toplantısında
Uluslararası ve Yerel Kurumların Katılımlarıyla
Gazze Destek Derneği, İhtiyaç bölgelerde insani durumu ortaya çıkarmak ve bu bölgelerdeki mültecileri desteklemek için yıllık basın toplantısında "KALKINMA" adı altında Uluslararası İnsani Yardım Kampanyası başlattı
Dünya hayırseverlik günü vesilesiyle insani işlerle ilgilenen Gazze Destek Derneği, Uluslararası kuruluşların katılımı ve işbirliğiyle mülteci bölgelerindeki ihtiyaç sahiplerine destek çıkmak için uluslararası "KALKINMA" adında insani yardım kampanyasını başlatmakta. 6'ıncısını düzenlediğimiz basın toplantımızda; ihtiyaç bölgelerinde insani durumu, Filistinlilerin bulundukları yerlerdeki insani durumu, Gazze Şeridi'ndeki insani durumu ve Gazze'ye yönelik son saldırıda ortaya çıkan zararların gelişmelerini (2022) ortaya koymak için bunlarla alakalı uluslararası bağışçı kurumlar ve medya kuruluşlarının katılımlarıyla İstanbul'da düzenlediğimiz basın toplantımızda 4 ayrı raporla açıkladık.
Minhaj Uluslararası Hayır Derneği İngiltere Operasyon Müdürü Adnan SUHEYL, basın açıklamasında, dünya genelindeki mültecilerin insani durumundan bahsetti. 100 milyondan fazla insanın savaş, şiddet ve insan hakları ihlalleri nedeniyle evlerini bırakıp kaçmak zorunda kaldı. Dünya genelindeki muhacirlerin insani özellikle son yıllarda sayıların artması ve insani yardımların bir anda kesilmesi nedeniyle yaşadıkları acılar daha arttı. Bunun üzerine, uluslararası tüm kurumları ve heyetlerini, dünya genelindeki ihtiyaç sahiplerinin desteklenmesi ve yurtlarından olan mültecilerin evlerine geri dönmeleri adına daha büyük bir rol oynamaya çağırdı.
Pakistan, yetersiz altyapı ve politikası sebebiyle nüfusunun yaklaşık %70'i sel, deprem ve kuraklık gibi doğal afetlere sıklıkla karşı kalıyor ve dünya genelinde bu sıklıkla afetlere maruz kalan 10 ülke arasında yer alıyor. Ulusal Afet Yönetim Otoritesine göre, yaklaşık 30 milyon vatandaş ve ülke genelindekilerin en az 3'te 1'i sellerden etkileniyor. Artan vakalar, yıkılan yüz binlerce konut, su kaynaklı hastalıkların hızla yayılması, ciddi şekilde insani yardım müdahalesine muhtaç bıraktı.
Diğer yandan Dr. Malezya İslami Örgütler Danışma Konseyleri İcra Direktörü Sani Al-A'rabi Dato Abdul Alim Al-A'rabi, dünyada Filistinlilerin bulundukları yerlerdeki insani durumları hakkında basın açıklamasında bulundu; mülteci olarak yaşıyor oldukları acılara daha fazla ışık tutmak. Yaklaşık bir asırdır işgal nedeniyle Filistin'in yaşıyor olduğu kriz daha da şiddetlendi. Neticesinde, Filistinli mültecilerin bir kısmı, yaşamın asgari temel gereksinimlerini karşılamakta zorluk çekmekle kalmayıp bu onlar için imkansız haline geliyor. Ayrıca, işgal altındaki Filistin'de kitlesel bir hareket kısıtlığı bulunmakta. Al-A'rabi ayrıca, Birleşmiş Milletler liderliğindeki uluslararası kurumları, Filistinlilerin hayatlarını kolaylaştırmak ve korumak için gerekli önlemleri hızlı bir şekilde almak, mülteci bölgelerindeki Filistinli mültecilere önem vermek ve iyileştirmek için çağırdı bulundu.
Önce İnsan Uluslararası Kadın ve Çocuklarla Dayanışma Derneği Başkanı Nuray CANAN SONGUR hanım ise, 16 yıla aşkın süredir kuşatma altındaki Gazze Şeridi İnsani Durumundan bahsetti; İsrail güçleri tarafından yıkıcı saldırılara maruz kalan Gazze, sağlık, yoksulluk ve işsizlik alanlarında dünyanın en yüksek seviyelerine ulaştı. Üzerine SONGUR, uluslararası tüm bağışçı kurumlara Gazze'deki insani projelerin özellikle Gazze'yi yeniden imar projelerinin hayata geçirilmesi için çağrıda bulundu. Ayrıca Uluslararası Topluma, Gazze'deki kuşatmanın sona ermesi ve yardım gemilerinin Gazze'ye girişinin kolaylaştırılması için seslendi.
Gazze Destek Derneği temsilcisi Caner KÖKTAŞ, yapmış olduğu basın açıklamasında, mülteci bölgelerindeki ihtiyaç sahibi ailelere destek olmak için başlatılan "KALKINMA" kampanyasının ayrıntılarından bahsetti. Yoksul ailelerin yardımlara olan bağlılıklarını bitirmek ve kendi kendilerine yetmelerini sağlamak için oluşturulan kampanya projeleri özetle: Yaşamaya elverişli olmayan yoksul ailenin evinin restorasyonu, hastalara gerekli tedaviyi sağlamak, aile bireylerine eğitim desteği, aileden en az bir kişiye iş fırsatı ve rehabilitasyon. KÖKTAŞ, uluslararası ve bağışçı kurumları, dünyanın genelindeki ihtiyaç bölgelerinde "KALKINMA" projelerine yoğunlaşarak yoksul ailelerin kalkındırılmasına ve yaşam koşullarının iyileştirilmesine katkıda bulunmayı, entegre ve koordineli kalkınma müdahaleleri gerçekleştirilerek çabaları artırmaya çağırdı.
Konferansın sonunda, yoksul ailelerin ihtiyaç bölgelerinde acılarını hafifletmek ve yoksul ve mültecilerin yüzlerinde tebessümü oluşturmak için projelerin sunulmasına katkıda bulunan 50'den fazla bağışçı ve uluslararası kuruma hediye takdimi edildi. Dünyanın genelinde ihtiyaç bölgelerdeki yoksul aileleri ve mültecileri, bu bölgelerdeki ekonomik güçlendirme projeleri aracılığıyla desteklemek için "KALKINMA" kampanyası projeleri duyuruldu.