DÜNYA GENELİNDEKİ İHTİYAÇ BÖLGELERİ MÜLTECİLERİN İNSANİ DURUM RAPORU BASIN AÇIKLAMASI
07 September

DÜNYA GENELİNDEKİ İHTİYAÇ BÖLGELERİ MÜLTECİLERİN İNSANİ DURUM RAPORU BASIN AÇIKLAMASI

BASIN AÇIKLAMASI

6 Eylül 2022 – İstanbul / Türkiye

 

Dünya Hayırseverlik Günü'nde, geçtiğimiz yıllara kıyasla son 10 yılda katlanarak artan çok kritik rakamları sizlerle paylaşmak için bugün buradayız. Dünya genelinde 100 milyon insan savaş, şiddet, zulüm ve insan hakları ihlalinden evlerini terk etmek zorunda kalmıştır. Bu sayı, mülteci kayıtlarının başlangıcından bu yana en yüksek düzeydedir. Dolayısıyla mültecilerin ve mülteci bölgelerinin yaşadığı durumun tehlikesini yansıtmaktadır. Birleşmiş Milletler tarafından açıklanan yıllık “Küresel Eğilimler” raporuna göre, 2021 yılında yerinden edilmiş insan sayısı bir önceki yıla göre %8 artarak 10 yıl öncesine göre iki katından fazla 89,3 milyona ulaşmıştır. "Mülteciler Yüksek Komiseri".

Raporalara göre, geçtiğimiz yıl patlak veren bir çok çatışmalarla damgasını vurdu ve yeni çatışmalar doğurdu. Dünya Bankasına göre 23 ülke, şiddetli ve orta halde çatışmalars şahit oldu. Aynı zamanda, gıda eksikliği, enflasyon ve iklim krizi, mültecilerin acılarını daha da arttırdı. Bu da, maddi beklentilerinin yada gelirlerinin zayıf olduğu zamanda insani yaşam çabalarına baskı yapıyor. Bu durum, dünya genelindeki ortaklarımız insani kurumların da katılımlarıyla, Mülteci Bölgeleri İnsani Durum Raporunu bu basın toplantımızda açıklıyoruz. Ayrıca konuşmamda, dünyada mülteci bölgelerinin yaşadığı zorlukları, yoksullukları, en önemli insani ihtiyaçları da belirtmek istiyorum. Bunlardan bazıları şu şekildedir:  Rapor 2021 yılında dünyadaki mülteci sayısına ilişkin yapılmıştır:

  • 74 yıla aşkın süredir işgal nedeniyle 6.3 milyon Filistinli mültecidir.
  • İçinde bulunan çatışmalar nedeniyle 7 milyondan fazla kişi Etiyopya'dan göç etmiştir. 9 milyondan fazla kişi gıda güvensizliğinden muzdarip.
  • 6.6 milyon Suriyeli mülteci bulunuyor, savaş nedeniyle kendi içlerinde 6.9 milyon yerli mülteci kişi yaşıyor. %80'i yoksul.
  • Ülkelerinde olan savaş nedeniyle 6.5 milyon Ukrayna'lı mülteci var ve kendi içlerinde 7.1 milyon yerli mülteci kişi yaşıyor.
  • Savaş nedeniyle 4.2 Yemen'li mülteci bulunuyor ve 20 milyondan fazla yoksulluk ve açlıktan muzdarip yardımlara ihtiyaçları var.
  • 2.6 milyon Somali'li kıtlık nedeniyle göç etmiş durumda.
  • Güney Sudan'da şiddet vakaları yüzünden 2.3 milyon kişi mülteci durumda. 8.9 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç var.
  • 1.2 milyon kişi yerinden edilen ve 4,1 milyondan fazla insani yardıma muhtaç Iraklı var.

Mülteci kabul eden ülkelerin durumlarından bahsetmek gerekirse şu şekildedir:

  • Türkiye, dünyada en çok mülteci kabul eden ülkelerin başında geliyor Türkiye’de 4 milyon mülteci bulunuyor. Mültecilerin %45'i yoksul, bu da, Türkiye'deki işsizlik oranına yansımıştır. Türkiye'de işsizlik oranı %13.9'a çıkmıştır.
  • Lübnan'daki mültecilerin %73’ü yoksuldur. Dünyada açlık ve yardımlara muhtaç 20 ülkeden biridir Lübnan.
  • Ürdün'deki nüfusun %34'ü mültecidir bu oran, Arap ülkelerindeki en yüksek orandır. Mültecilerin %52,7'si yoksul ve %64'ü ise gıda güvensizliğinden muzdarip.
  • Bangladeş ve Rohingya'da 1 milyon mülteci bulunuyor ve mültecilerin, dünyanın gözü önünde çektikleri sıkıntılar yüzünden %80'inin insani yardıma ihtiyacı var. İnsan olarak hepimizin elini vicdanına koyup acil önemli adımlar atmalıyız bunlardan:
  • dünyadaki mültecilerimizin evlerine geri dönmeleri ve üzerlerindeki insani negatif etkiyi hızlı bir şekilde atmak için Uluslararası Topluluğunun tüm heyet ve kurumlarına buradan çağrıda buluyoruz.
  • Uluslararası bağışçı kurumlarımızı, evlerin restore edilmesi, hastalara tedavi, öğrencilerimize destek ve gençlerimize istihdam gibi ihtiyaç sahiplerini güçlendirmek için büyük rol üstlenmelerine çağrıyoruz.

Son olarak, bu raporun asıl amacı hep birlikte, zor koşullar evini terk etmek zorunda kalan herkese bu yıl "Hayat ve Güçlendirme" sağlamak. Kalkınma projelerinin hayata geçirilmesi demek, dünyada insani yardım gelmeden kendine güvenen bir nesil yetiştirmek demektir.

 

DÜNYA GENELİNDE MÜLTECİ BÖLGELERİ İNSANİ DURUM RAPORU

 

Uluslararası İnsani Kampanya

 “KALKINMA”