DÜNYA GENELİNDEKİ FİLİSTİNLİLERE ÖZEL İNSANİ DURUM RAPORU BASIN AÇIKLAMASI
BASIN AÇIKLAMASI
6 Eylül 2022 – İstanbul / Türkiye
Filistin toprakları, 1917 yılında İngiliz sömürgesi ve 1948 yılından beri İsrail güçlerinin işgali altındadır. Her iki davada da sakinlerine Filistin içinde ve dışında geniş göçtemeye ve insani krize yol açmıştır. %69.8'den fazla mülteci yaşamaktadır. Mülteciler, temel ihtiyaçlarını karşılamamakla birlikte zor insani koşullarda yaşamlarını sürdürüyorlar. Bazıları da mülteci Bölgelerinden yeni göç etmek zorunda kaldı, Suriye ve Irak gibi ülkelerdeki savaşlardan dolayı Filistinli kardeşlerimizin Filistin içinde işgal güçleri tarafından yaşadıkları zor insani koşullar ve saldırılar da tüm bunların yanında gelmektedir. GAZZE DESTEK DERNEĞİNİN hazırlamış olduğu ve bugün lansmanını yapmış olduğumuz "Dünya Genelindeki Filistinliler İnsani Durum Raporu" ile daha fazla bilgi almak mümkündür. Bunlardan bazıları şu şekildedir:
▪ 2021 yılında Filistin nüfusu 13.56 milyon kişidir. Filistinlilerin 6.3 milyonu dünya genelinde Diasporda yaşamlarını sürdürüyorlar, bir çoğu Filistin içinde ve dışında zor insani koşulları olan 58 ayrı mülteci kampında kalmaktadırlar.
▪ Yoksulluk oranı %29,20, Filistin içindeki yardımlarla geçinen ailelerimizin oranı ise %53,10'dür.
▪ Gazze Şeridi 16 yıla aşkın süredir yoğun kuşatma altındadır. Yüksek nüfus yoğunluğu ve bulunan ambargo nedeniyle işsizlik ve yoksulluk oranları dünyada yüksek seviyelere çıkmıştır. Batı Şeria'da işgal güçleri Filistinli kardeşlerimizin hareket alanlarını kısıtlanmış durumda, işgalin belirlediği bölgelere Batı Şeria'nın sadece %50'sine ulaşabiliyorlar. Kudüs'te Filistinli kardeşlerimizi topraklarından çıkarmaya veya yerlerinden göç etmeye zorluyorlar, Kudüslülerin evlerine ve kimlik kaynaklarına el koymaya yönelik sistematik bir girişim süreci bulunmaktadır.
▪ Suriye'deki insani kriz, birçok Filistinli mülteciyi ölümden kaçmaya ve dünyanın birçok tarafında güvenli bölge arayışı içinde olmalarını sağladı. Zorunlu kitlesel göçe yeltenildi bu durum da, yoksulluk oranını %83'ün üzerine çıkardı.
▪ Lübnan'da, barınma ve çalışma kısıtlamalarının yanı sıra, ekonominin çöküşünden etkilenen yoksulluk oranı yüksek seviyelere çıkmıştır. Bulunan insani yaşam krizi nedeniyle pek çok sosyal ve sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorlar.
▪ Yemen'den bahsetmek gerekirse, diğer bölgelerden çok bir farkı olduğu söylenemez. Sürekli yapılan göç nedeniyle daha önce görülmemiş insani kriz doğmuştur, ki Yemen'de işsizlik oranı %57 oranındadır ve yaşam maliyetleri çok zor karşılanmaktadır.
▪ Libya, Sudan ve Irak ve vb. gibi ülkelerde durumlar benzerdir, Filistinli mültecilerimiz zor insani koşullarda yaşamlarını sürdürüyorlar ve bu durum Filistinlileri başka mülteci bölgesi aramaya sürüklüyor.
Git gide kötüleşen insani durum, herkesin gözü önünde devam etmesi müslüman olarak bizleri rahatsız ediyor, hepimizin acilen adım atmasını gerektirmektedir, en önemlileri adımlar şu şekildedir:
- Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere Uluslararası tüm kurumlara, Filistinlilerin korunması ve normal yaşam sürmesi için gereken icraatların acilen yapılması için çağrıda buluyoruz.
- Ülkelerinde mülteci olarak Filistinli kardeşlerimizin olduğu üklelere, Filistinlilere destek sunulması ve yaşamlarını kolaylaştırmak için gerekenlerin yapılması için çağrıda buluyoruz.
- Uluslararası kurum ve bağışçıları, Filistinli mültecilere özel ilgi göstermelerini ve yoksul ailelere yönelik kalkınma ve güçlendirme projelerine odaklanarak yaşam koşullarını iyileştirmeleri için çağrıda buluyoruz.
Ayrıca, kalkınma projelerinin hayata geçirilmesinde öncelik gösterenler başta olmak üzere, her yerde Filistin halkının insani acılarının hafifletilmesine katkıda bulunan tüm kurumlarımıza teşekkür ve takdirlerimizi sunuyoruz. Filistinlilerin daha fazla güçlendirilmeye ihtiyacı var.
DÜNYA GENELİNDEKİ FİLİSTİNLİLERE ÖZEL İNSANİ DURUM RAPORU BA
Uluslararası İnsani Kampanya
“KALKINMA”